målservice text tv

Stryktips och Europatips på de klassiska text tv sidorna 377 och 378

9 april, 2024

Stryktips och Europatips är två populära former av spel som har en lång tradition i Sverige, ofta associerade med fotbollsbetting. Dessa speltyper har historiskt sett varit starkt förknippade med de klassiska Text-TV sidorna 377 och 378, där resultaten och informationen traditionellt presenterades innan internet tog över som huvudkälla för spelinformation.

text tv 377

Stryktipset introducerades först av Svenska Spel och involverar att tippa utfallet (vinst, oavgjort, förlust) av 13 förutbestämda fotbollsmatcher, oftast från den engelska ligan men även andra ligor kan förekomma. För att vinna högsta vinsten måste en spelare få alla 13 tips rätt, men det finns också utbetalningar för 12, 11 och 10 rätta tips. Stryktipset har varit en lördagstradition för många svenskar och var länge en av de mest populära formerna av betting i landet.

Europatipset är liknande Stryktipset men fokuserar på matcher från olika europeiska ligor, inte bara den engelska. Detta spel introducerades för att bredda utbudet och ge spelarna chansen att tippa på ett större urval av matcher. Precis som Stryktipset, består Europatipset av 13 matcher och kräver att spelaren tippar utfallet av dessa matcher för att vinna.

Före internets tid var Text-TV en huvudkälla för sportresultat och spelinformation. Sidorna 377 och 378 på SVT:s Text-TV blev de centrala sidorna för att följa med i de senaste resultaten och utdelningarna för Stryktipset och Europatipset. Spelare kunde snabbt och enkelt få tillgång till den nödvändiga informationen för att se hur deras tips hade gått, vilka matcher som var avgjorda, och vilka utdelningar som gavs.

Idag har digitaliseringen och internet förändrat hur information om dessa spel distribueras. Även om Text-TV fortfarande finns och används av en del, har de flesta spelare övergått till att använda mobilappar och webbplatser. Svenska Spels egen webbplats samt diverse betting-appar tillhandahåller realtidsuppdateringar, mer detaljerad statistik och möjligheten att spela direkt från sina enheter, vilket gör det lättare och mer tillgängligt än de statiska Text-TV-sidorna.

Trots dessa förändringar kvarstår nostalgin och den klassiska känslan av att kolla in Text-TV för att snabbt få en överblick över speldagens utfall. Sidorna 377 och 378 representerar en tid när tillgång till spelinformation var begränsad men ändå spännande och gemenskapsskapande.